Vanitatea, izvorul desertaciunii

 

Nu mi-am propus sa vorbesc despre vanitate in saptamana mare, dar am dat peste ea la o persoana cunoscuta, pe care o stimam si o apreciam. Ce inseamna vanitate?

Vanitatea este in primul rand o ambitie neintemeiata, dorinta de a face impresie, dar mai este si: orgoliu, trufie, ingamfare si, nu in ultimul rand, desertaciune si zadarnicie.

Sunt persoane intelectuale care in momentul in care tu le atragi atentia asupra unor aspecte care tie nu ti-se par in regula, o iau ca pe un afront personal si nu pot separa problema in sine de persoana lui. Apare vanitatea prost inteleasa, urmata de racirea relatiei existente si totul se scufunda intr-o nemultumire ireala.

Factorul principal este orgoliul, incapabil sa inteleaga ca poate exista si o alta varianta decat cea pe care o vede si o percepe el.

Degeaba explici si argumentezi, el nu are capacitatea sau nu vrea sa aiba capacitatea de a intelege ca a gresit. Relatia devine tensionata si orice scuza sau dorinta de a indrepta situatia ramane fara raspuns.

Un om vanitos este un om inchistat in ideile lui, este un om pe care nu il mai poti castiga dupa ce i-ai pierdut atentia.

Suntem formati, prin prisma unor principii, astfel incat viata sa ne devina un partener de lupta si nu un dar demn de pastrat si de pretuit. Lupta-te cu viata. Fii cel mai bun. Daca esti bun, esti prost. Nu te lasa calcat in picioare! Fii intransigent! Dreptatea este de partea ta! Cred ca as putea sa continui mult si bine, dar va las placerea de a descoperi si voi cate ceva din aceste “Reguli de Baza” destinate vanitosilor.

Vanitatea este pentru suflet ce este somnul ratiunii pentru minte, si daca se spune ca “somnul ratiunii naste monstrii”, atunci imaginati-va ce poate naste somnul sufletului.

Vanitatea are multe aspecte si capata multe valente in viata noastra sau a societatii, iar poate cel mai cunoscut produs al vanitatii este: URA. Ura adanca si profunda.

„Mandria este geamana cu vanitatea, dar subordonata ei.”- Vasile Ponea

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *