E mai bine sa te cuceresti pe tine insuti decat sa castigi o mie de batalii

 

„E mai bine sa te cuceresti pe tine insuti decat sa castigi o mie de batalii. Aceasta victorie nu iti poate fi luata nici de demoni, nici de ingeri, nici de rai, nici de iad” — Buddha

Se spune ca odata demult, fiecare dintre oameni era inzestrat cu un har divin. Din respect si dorinta de a nu-i subaprecia pe ceilalti zei, zeul suprem Brahman s-a decis intr-o zi sa le ia oamenilor acest har divin si sa-l ascunda foarte bine, astfel incat sa nu fie foarte usor de gasit.

Pentru asta el a cerut necontenit parerea slujitorilor sai, departe de urechile celorlalti zei.

Unul dintre ei i-a sugerat lui Brahman ca ar fi bine sa ascunda divinul din oameni in adancurile pamantului. Auzind acestea, zeul suprem a obiectat, spunand ca nu ar fi o ascunzatoare potrivita deoarece oamenii cu firea lor iscoditoare sigur ar sapa in cele mai adanci locuri si ar gasi harul.

Un al doilea slujitor a sugerat ca harul sa fie ascuns in adancurile oceanelor. Insa din nou Brahman a obiectat deoarece stia ca in foarte scurt timp, omul cu puterea sa va cauta sa exploreze cele mai adanci locuri din oceane.

Un al treilea slujitor, intr-o incercare disperata de a gasi o solutie, a spus printre stele. “Ii cunosc mult prea bine pe oameni”, a completat Brahman. “Sunt atat de curiosi incat vor incerca sa desluseasca in totalitate tainele universului pana vor gasi harul. Deci nici acolo nu e locul potrivit.”

Si pentru ca aceste sugestii nu au fost “indestulatoare”, Brahman s-a vazut in fata faptului de a gasi singur un raspuns. Dupa cateva minute de cugetare, a propus ca harul divin sa fie ascuns acolo unde omul nu se va gandi niciodata sa-l caute, adica in profunzimile propriei sale fiinte.

De atunci, omul a cautat in toate aceste locuri, descoperind bogatiile pamantului, cerului si oceanului, singurul loc unde putini s-au gandit sa caute a fost propria fiinta pentru a-si cunoaste harul divin.

Ce este harul divin, daca nu puterea pe care o avem in noi si pe care multi nu o constientizeaza? Imi trece acum prin minte o rugaciune pentru copii in care acestia il roaga pe Dumnezeu:

„….Eu sunt mic, tu fa-ma mare/Eu sunt slab, tu fa-ma tare…”.Puterea divina sau harul divin insotesc fiinta umana pe tot parcursul vietii sale. Din pacate nu toti inteleg de unde isi trag seva si de unde le vine puterea. Acea putere pe care o constientizezi in momentele dificile ale vietii, in momentele de cumpana.

Cand viata isi desfasoara ritmul firesc si cumpene nu-ti ies in cale, crezi ca totul se desfasoara astfel pentru ca asa este normal. Atunci cand dai de greu incepi sa intelegi ca puterea vine din tine, ca nu esti slab, dar, din pacate, sunt multi cei care nu inteleg puterea cu care sunt inzestrati. Sunt cei care nu trec mai departe, sunt cei care se impiedica si abandoneaza lupta, sunt cei slabi care nu inteleg ca sunt puternici, care nu inteleg ca puterea este in interiorul lor, ratacesc si se pierd fara a avea nici o sansa.

Harul divin iti este dat, dar depinde de tine sa-l folosesti, sa nu te dai batut, sa-ti urmezi visele, idealurile, scopurile. Fixeaza-ti un scop si fa pasi marunti pentru a-l atinge, nu te lasa invins de lucrurile negative ce-ti invadeaza viata. Inlatura-le si inconjoara-te de emotii pozitive si oameni pozitivi. Bucura-te de viata si de lucrurile marunte, danseaza, razi, gandeste, traieste, fii prezent.

Pretuieste fiecare moment din viata ta. Momentele sunt ca un zid de caramizi ce se aseaza unul peste altul, construindu-ti viata. Acolo regasesti bucuriile si necazurile, momentele frumoase si cele de cumpana, idealurile si visele tale.

Nu conteaza daca zidul se surpa TU gasesti in tine puterea de-a ridica zidul de cate ori este nevoie. Nu te intrista. Zambeste. Puterea din tine nu ti-o poate lua nimeni. Ea nu se darama niciodata. In cele mai mari cataclisme omul a gasit puterea de a construi totul de la zero.

Omul este un invingator! TU esti un invingator! Puterea este in interiorul tau.

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *