Ce este viata?

 

Lucram in linistea caminului meu, cand am auzit de trecerea in nefiinta a unei persoane cunoscute. Brusca ei disparitie la o varsta la care altii isi fac planuri de viitor, m-au facut sa inteleg cat de firav este firul care ne tine legati de lumea reala in care traim, de prieteni, familie, de visuri si sperante.

Totul este incert, azi esti, maine nu mai esti, o secunda, doar o secunda desparte viata de moarte, fiinta de nefiinta. Ce este viata? m-am intrebat.

Viata este ce alegem noi sa fie.

Poate fi un conglomerat de intamplari in care Tu esti actorul principal! Tu esti scenaristul si regizorul, TU alegi sa joci un rol comic, dramatic, mut, de aventura, de mister, de actiune sau romantic. Tu alegi muzica si decorurile. TU esti eroul bun sau rau, frumoasa sau bestia.

Viata este un film cu inceput, cuprins si sfarsit. Inceputul este necunoscut, cuprinsul il alegi TU, sfarsitul depinde de fiecare din noi. Viata ca si filmul se deruleaza pe repede inainte. Te nasti, copilaresti, cresti, devii adult, cresti copii, cresti nepoti, te trezesti batran si apoi vine clipa in care mori……dispari. Ajungi la sfarsitul filmului daca nu se rupe mai repede, pe undeva la mijloc. Oriunde s-ar rupe, finalul este acelasi: DISPARI.

Totul se intampla intr-o secunda. Multi spun ca in astfel de momente le-au trecut viata prin fata ochilor. Nu stiu daca creierul poate procesa o viata intr-o secunda, stiu doar ca in orice secunda oricare dintre noi poate deveni o amintire pe o pelicula, asezata undeva pe un raft, uitata si prafuita peste timp, sau imbatranita de prea multe vizionari a celor care raman in urma si ne duc dorul.

Toti devenim pelicula, toti devenim uitare. Cat suntem tineri, plini de visuri si dorinte credem ca avem tot timpul din lume. Prea tarziu aflam ca timpul costa, e scurt, nu iarta si nu uita pe nimeni.

Viata poate fi lupta continua de supravietuire intr-o societate divizata, in care nu se mai pune pret pe valoarea umana, ci pe valoarea materiala, in care talentul si intelectul sunt date la o parte de hotie, minciuna, non-valoare.

Viata sunt clipele dintre rasaritul unei dimineti  linistite si apusul unei zile agitate, in care te pornesti la drum ,dupa o cafea bauta in tihna langa iubirea ta. Viata sunt clipele tale de bucurie, fericire, suparari, intristari, zbucium, iubire, dor, lacrimi, noroc, ghinion……un amalgam de sentimente si trairi unice, amprentate pe faptura ta.

Viata este un fir de nisip ratacit pe care-l duc valurile in ape calme sau agitate, depinde de soarta, norocul, ghinionul, astra sub care s-a nascut. Viata este o continua schimbare. Cu cat exista mai multa schimbare, cu atat viata este mai abundenta. Iar o viata abundenta aduce cu sine extraordinare schimbari, clipa de clipa.

Viata este scurta, timpul nemilos, te privesti in oglinda si peste o „clipa” nu te mai recunosti. Din oglinda te priveste un chip cunoscut, dar imbatranit si te intrebi unde esti ? cand a trecut? asta a fost tot? ce urmeaza?

Viata este drumul TAU, destinul tau. Viata este tot ce am creat in timp, este amprenta pe care am lasat-o peste ani copiilor, este sansa ta de a exprima Sinele in cel mai palpitant si creativ mod cu putinta.

Daca iti iei privirea pentru o clipa din oglida, privesti in jur si zambesti, inseamna ca nu ai trait degeaba. Inseamna ca in urma ta a ramas ceva care sa aminteasca de tine celor ce vin. Daca privesti de jur imprejur si te intristezi, inseamna ca ai trait in zadar, ca nu ai stiut ce sa faci cu viata ta.

Viata este un dar, un misterios dar. Tu decizi ce faci cu ea. Viata este energie si vointa, pasiune si dorinta, provocare si determinare, alegeri proaste sau intelepte, start si final. Ghemul vietii este in mana lui Dumnezeu şi El este singurul care poate sa continue sa depene mai departe firul sau sa-l taie.

Noi avem responsabilitatea de a face ca viata sa fie valoroasa atat pentru noi cat si pentru ceilalti, sa conteze si chiar sa influenteze, sa indrume si sa arate o cale vrednica de urmat!

Vrei sa traiesti cum se cuvine? Invata mai intai sa mori.- Confucius

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *