Tu in ce masori fericirea?

Fericirea este rezultatul tuturor starilor noastre la un moment dat. Interesant este faptul ca ea ne este alaturi din prima clipa a venirii noastre pe lume, ne insoteste in copilarie primii pasi in lume si apoi usor, usor, dispare.

Odata cu venirea noastra pe lume nu avem cum sa constientizam ce este fericirea,dar ne bucuram de prezenta ei. Crescand si inaintand in viata incepem sa intelegem sensul fericirii si rolul ei in viata noastra.

Fiindca nu stii ce te-asteapta maine, lupta sa fii fericit astazi” — spune Omar Khayyam despre fericire . Viata isi are propriile ei  incercari….si cu totii trecem prin ele. Ideal ar fi sa stim sa ne bucuram de prezent, de ce avem, de ce ne este dat. Fiecare zi vine cu incercari si invataminte noi. Depinde de fiecare cat de maleabili suntem si cum stim sa facem fata incercarilor ei. Dar sa revenim la fericire.

Cum ne dam seama daca suntem fericiti? De fapt ce inseamna sa fii fericit? Sa ai sanatate? Bani? Noroc? Copii? Parintii sanatosi? O relatie stabila? Un sot bun? La ce raportam fericirea?

Se spune mai bine sarac si fericit decat bogat si nefericit. Suntem mai fericiti singuri sau in doi? Unii prefera saracia dar sa fie fericiti, altii aleg bogatia. Sunt persoane care prefera sa traiasca singure, cu propriile tabieturi si spun ca sunt fericite. Sunt fericite sau fug de esecurile si suferintele care pot aparea intr-0 viata traita in doi? Sunt ei fericiti sau se ascund de incercarile vietii?

Durerea o putem suporta şi singuri, dar pentru a fi fericiti e nevoie de doi ” spune — Elbert Hubbard despre fericire. Inclin sa-i dau dreptate. Singuri venim pe lume si tot singuri plecam. Ce ne ramane? Viata! Merita sa o traim singuri sau in doi? Uneori este usor sa traim in doi, alte ori este greu. Dar ce este viata altceva decat puterea noastra de-a trece peste toate obstacolele ei? Finalul il vad invingatorii, iar cei invinsi se ratacesc pe drum. Fericirea este de multe ori acolo unde nu te gandesti si cel mai adesea este aproape de noi, doar ca de multe ori nu reusim sa o vedem, pentru ca suntem tentati sa o cautam mult prea departe. Fericirea este acolo unde alegem noi sa fie. Avem nevoie doar de intelegere si acceptare, iubire adevarata si pace interioara. Aceste lucruri aduc bucurie si stabilitate si duc inevitabil la fericirea noastra.

Se spune ca „Fericirea se strecoara adesea printr-o usa pe care ai uitat-o deschisa” — John Barrymore. Este adevarat ca atunci cand te astepti mai putin lucrurile se pot schimba. Este nevoie doar de incredere, rabdare si rugaciune. Fericirea vine, pleaca, ea nu sta prea mult intr-un loc. Poate este mai bine asa. Daca am trai o fericire vesnica, nu am mai fi capabili sa o apreciem cum se cuvine atunci cand alege sa vina in viata si in casa noastra.

De aceea este adevarat ca „Langa cel mai inalt pisc al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii” — Octavian Paler. Fericirea te urca pe culmi inalte, dar te zdrobeste atunci cand viata te loveste nemiloasa. Depinde de fiecare cat de puternic este sa se ridice, sa accepte si sa urce din nou pantele vietii, lasand trecutul in urma si uitand ….ce e nevoie sa fie uitat pentru a putea continua urcusul spre urmatoarea intalnire cu fericirea. Pana la urma fericirea este ceea ce faci in fiecare zi, este o calatorie, nu o destinatie.

Sa fii fericit inseamna sa te bucuri de ce ai, de ce faci, sa fii impacat cu tine insuti, cu cei din jurul tau, sa-ti accepti prezentul, sa uiti trecutul si sa nu traiesti in viitor. Pana la urma in ce sa masoara fericirea? In ce fac eu? In ce face cel de langa mine? In ce ne da viata?

Eu zic ca fericirea se masoara in ceea ce facem noi cei care ne dorim sa fim fericiti. Pentru ca „Dupa cum o zi bine intrebuintata ne da un somn linistit, tot astfel o viata bine folosita ne da un sfarsit fericit” — Leonardo da Vinci. Fiecare contribuim la propria fericire si toti la un loc aducem fericirea universului. Cel mai mic dezechilibru, un gest necugetat, o rea vointa, un singur om poate darama tot ce au construit ceilalti. Fericirea este fragila, sensibila, dar este si frumoasa, plina de viata. Cand esti fericit te simti aproape de Dumnezeu, te simti maret, indestructibil, plin de forta, si in acelasi timp, plin de pace si liniste, implinire si iubire.

Se mai spune ca „Fericirea – e gaura cheii prin care tragi cu ochiul la ceea ce numai visul poate atinge” Ionut Caragea. Eu zic ca nu este asa. Poate cineva sa spuna ca nu a gustat o clipa gustul fericirii? Visam este adevarat. Visam la multe lucruri. Nu toate visele devin realitate sau poate prea putine. Dar nu avem nevoie de vise pentru a trai cu adevarat, pentru a ne bucura de viata, pentru a fi noi insine, pentru a ne trai frumos prezentul. Drumul spre fericire presupune 3 lucruri: hotarare, efort si timp. Indiferent de obstacole, indiferent cat de jos ai cazut, daca esti hotarat sa lupti, vei castiga. Daca alegi sa-ti plangi de mila vei fi invins. Chiar daca nu crezi, chiar daca sunt momente in viata in care ti-se pare imposibil sa fii fericit, nu uita ca fericirea se intoarce la tine atunci cand te astepti mai putin si iti vei da seama……Ce simplu e sa fii fericit.

Deci Dacă vrei să fii fericit, fii!” — Lev Tolstoi.

Sa aveti o zi frumoasa!

G.D.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *